ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Λογοθεραπεία

Υπηρεσίες Λογοθεραπείας

Η Λογοθεραπεία είναι ένας επιστημονικός κλάδος, που έχει σαν αντικείμενο την πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση των διαταραχών του λόγου, της φωνής και της ομιλίας στο παιδί και τον ενήλικα. Τα συνθετικά της στοιχεία προέρχονται από την Ιατρική, Ψυχολογία, Φωνητική, Γλωσσολογία και Παιδαγωγική.
Η πιο παλιά και διαδεδομένη αντίληψη που υπήρχε ανέκαθεν είναι ότι αποτελεί μέσο μεταβίβασης πληροφοριών, ή αλλιώς μέσο επικοινωνίας. Εξάλλου : « ο Λόγος δεν λέγεται, λέγει ».
Το παιδί κατά την προσχολική ηλικία, αντιμετωπίζει συχνά κάποιες γλωσσικές διαταραχές οι οποίες μπορούν να του προκαλέσουν ‘’ανήκεστον βλάβη ‘’.
Πρόσφατες έρευνες αναφέρουν ότι το 8% των φυσιολογικών παιδιών πάνω από την ηλικία των 4 ετών, εμφανίζει έντονες διαταραχές ομιλίας, οι οποίες χρειάζονται οπωσδήποτε λογοθεραπευτική αντιμετώπιση. Συνήθως τα αγόρια εμφανίζουν συχνότερα διαταραχές λόγου.
Άρα, εάν το παιδί σας εμφανίζει διαταραχές στην ομιλία του μετά την ηλικία των 3 ετών, ιδιαίτερα όμως μετά τα 4, μην επαναπαυθείτε αλλά αρχίστε να ανησυχείτε για το πρόβλημα του παιδιού σας και αναζητήστε τη βοήθεια κάποιου Λογοθεραπευτή.
Ωστόσο πολλοί είναι οι γονείς οι οποίοι βλέπουν το πρόβλημα στο παιδί τους αλλά δεν δέχονται να ξεκινήσει Λογοθεραπεία, πιστεύοντας ότι δεν είναι κάτι σημαντικό και ότι θα το ξεπεράσει μόνο του χωρίς τη βοήθεια του Λογοθεραπευτή.
Αυτό είναι δυνατό σε ορισμένες απλές περιπτώσεις. Όμως τι βλάβη θα προξενηθεί στο παιδί όταν θα ξεπεράσει το πρόβλημα της ομιλίας του στην ηλικία των 7 ή 8 ετών; Στο διάστημα αυτό που θα εμφανίζει διαταραχές στην ομιλία του, θα παρουσιάσει κατά τη σχολική του περίοδο μαθησιακές δυσκολίες (όπως : δυσλεξία, δυσορθογραφία, αδυναμία συγκέντρωσης, κτλ) και ψυχολογικά προβλήματα, λόγω του ότι θα γίνεται αντικείμενο ψυχαγωγίας των άλλων παιδιών της τάξης του, με τις γνωστές σε όλους μας συνέπειες.