ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

 

ΚΙΝΗΤΙΚΕΣ  ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ

 

  1. Ανάπτυξη αδρής κινητικότητας – Αδρός συντονισμός : η ικανότητα συνεργασίας – συντονισμού πολλών μυïκών ομάδων προκειμένου να εκτελέσει κινήσεις όπως πχ, περπάτημα,τρέξιμο.
  2. Ανάπτυξη λεπτής κινητικότητας – Λεπτός συντονισμός : η ικανότητα συνεργασίας – συντονισμού μυïκών ομάδων στην περιοχή της άκρας χείρας με σκοπό την ολοκλήρωση δραστηριοτήτων απαιτώντας προσεκτικές κινήσεις όπως πχ, το κούμπωμα και το ξεκούμπωμα.
  3. Δεξιότητες άκρας χείρας : η ικανότητα συνεργασίας – συντονισμού μυïκών ομάδων στην περιοχή της άκρας χείρας με σκοπό την σωστή χρήση ψαλιδιού.
  4. Κινητικός σχεδιασμός : η ικανότητα οργάνωσης της κίνησης προκειμένου να υπερνικηθούν κάποια εμπόδια.
  5. Οπτικοκινητικός συντονισμός : η ικανότητα συνεργασίας ματιού- χεριού, προκειμένου να ολοκληρωθεί η δραστηριότητα.
  6. Χιασμός μέσης γραμμής : η ικανότητα ολοκλήρωσης δραστηριοτήτων με το δεξί χέρι στην αριστερή πλευρά του σώματος και αντιστρόφως.
  7. Αμφίπλευρη οργάνωση : η ικανότητα συνεργασίας των δύο χεριών.
  8. Κατασκευαστική πράξη : η ικανότητα αντιγραφής σχημάτων από πρότυπο. Εδώ γίνεται αξιολόγηση για το αν είναι κανό να  ζωγραφίσει άνθρωπο, σπίτι ή δέντρο ανάλογα πάντα την ηλικία.

 

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
ΕΤΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

 

2ο  Έτος

Ανεβοκατεβαίνει τα σκαλιά μόνο του, τρέχει, χρησιμοποιεί κουτάλι & πιρούνι, γυρίζει σελίδες, προσπαθεί να ντυθεί μόνο του, κλωτσά μπάλα.

 

3ο Έτος

Στέκεται στο ένα πόδι για λίγο, οδηγεί ποδήλατο με τρεις ρόδες, τρώει μόνο του, φοράει παπούτσια & κάλτσες, κουμπώνεται ή ξεκουμπώνεται.

 

4ο Έτος

Πηδάει με το ένα πόδι, ζωγραφίζει ανθρώπους, κόβει με ψαλίδι, πλένει και σκουπίζει το πρόσωπό του, ντύνεται μόνο του, δεν δένει κορδόνια.
5ο Έτος Έχει καλή ισορροπία, οδηγεί αυτοκ/τάκι, γράφει γράμματα & αριθμούς.

Να θυμάστε ότι :  Ο πίνακας που παρουσιάζεται είναι ο μέσος όρος και  μπορεί κάποια  παιδιά να   αναπτύσσονται νωρίτερα ή αργότερα από το μέσο όρο.

Χτύπημα μπάλας (κλοτσιά) – Αρχικό στάδιο