ΑΥΤΙΣΜΟΣ/ΔΙΑΧΥΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ

Ο αυτισμός είναι λέξη ελληνική και είναι το παράγωγο συνδυασμού των λέξεων (- αυτός) που σημαίνει εαυτός και της κατάληξης (-ισμός) που δηλώνει προσανατολισμό ή κατάσταση. Έτσι, ο αυτισμός θα μπορούσε να οριστεί ως η κατάσταση της απομόνωσης ενός ατόμου στον εαυτό του.

Ο Αυτισμός ή η Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή παρουσιάζεται σε όλο τον κόσμο, σε όλες τις φυλές, τις εθνικότητες και τις κοινωνικές τάξεις. Δεν ξεχωρίζει χώρα, πλούτο και μόρφωση. Είναι πιο συχνός απ’ ότι το σύνδρομο Down και η τύφλωση. Εμφανίζεται περίπου 1 φορά σε κάθε 700 γέννες. Όλες οι επιδημιολογικές έρευνες δείχνουν προβάδισμα αγοριών έναντι κοριτσιών.

Ο Αυτισμός είναι νευροαναπτυξιακή διαταραχή η οποία γίνεται εμφανής στην βρεφική ή την πρώτη παιδική ηλικία και παρουσιάζει ευρύ φάσμα δυσπροσαρμοστικών συμπεριφορών. Δεδομένα ερευνών δείχνουν αυξημένο όγκο εγκεφάλου σε αγόρια κυρίως και από άλλα προκύπτουν μειωμένος όγκος λευκής ουσίας σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου, καθώς και υψηλές συγκεντρώσεις Ν-ακετοασπορτικού και χολίνης. Οι νευροτροφίνες που ρυθμίζουν την ανάπτυξη των νευρικών κυττάρων έχουν βρεθεί αυξημένες στο αίμα βρεφών, στα οποία αργότερα εντοπίστηκαν συμπτώματα αυτισμού.

Όλοι όσοι γνωρίζουν τον αυτισμό, παραδέχονται ότι δε θεραπεύεται. «θαυματουργές θεραπείες» δεν υπάρχουν. Όμως, η έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση σε μικρή ηλικία είναι χρήσιμη διότι : Έγκαιρη Διάγνωση-Πρώιμη Παρέμβαση-Κατάλληλη Εκπαίδευση- Συνεχής Παρέμβαση, θα κάνουν την ποιότητα της ζωής τους να αναβαθμιστεί και να μην αποτελεί εφιάλτη.

Στόχος και σκοπός όλων είναι, στο μέλλον, να βρεθούν οι δρόμοι που οδηγούν στον αυτισμό και να αναπτυχθούν αποτελεσματικές στρατηγικές αντιμετώπισής του, έτσι ώστε να ελπίζουμε ότι θα υπάρξει θεραπεία και για τον αυτισμό.

                                   Πόσες φορές, αλήθεια, μπορεί να σπάσει μια ανθρώπινη καρδιά;    

Pearl Buck